NEW YORK

New York, een stad waarin elke tel het hart van de wereld lijkt te kloppen, niet zacht als van een uitgeslapen mens maar pompend als van een marathonloper. Steeds maar meer mensen voortstuwend door de aderen van de stad, een metropool waar shopping booming is, waar het modebeeld van de nieuwe wereld voor het grijpen ligt, een stad waar de handel en wandel van ‘het slijk van de aarde’ niet enkel in Wallstreet maar ook elders zichtbaar is.

Een stad die door mensen, verkeer en gebouwen bruist en briest. Alhoewel, ter hoogte van de 88e straat is het aanmerkelijk rustiger. Maar schijn bedriegt, ondanks de rust doet de 24-uurs-economie zich ook daar gelden. De shops die dag en nacht open zijn, de mensen die huiswaarts keren of juist naar hun werk gaan, soms voor de tweede keer in hetzelfde etmaal.

Sommige steden zijn door hun culturele rijkdom uit het verleden museaal te noemen. Rome is zo’n stad en ook Madrid heeft op mij grote indruk gemaakt als het gaat om historiciteit, kunst en cultuur. New York City is een jonge stad en meer een stad van nu dan van toen. Het is ook een stad van de mensen, inwoners en vreemdelingen. Ik heb het idee dat de hele wereld woont en leeft in New York. Het is een waar eldorado voor een straatfotograaf -als een grote snoepwinkel- en ik voelde me daar dan ook als een vis in het water. Voortdurend naar adem happend om maar geen ‘luchtbel’ te hoeven missen.

the street

De toevalligheden, de coïncidentie, het complexe en soms juist ook door de eenvoud van wat de essentie van het leven genoemd kan worden. Het stille moment van de ontmoeting zomaar ergens op een straat of een park. De rust in de blik van de man of vrouw naast de hectiek van wel duizenden mensen en honderden taxi’s. De rust en stilte in de ‘new york public library’ is ‘oorverdovend’. Honderden mensen studeren, je wilt daar op kousenvoeten lopen om die rust maar niet te verstoren. De suppoost doet zijn middagdutje. De ‘grand central terminal’, midden in de city, lijkend op een doorgangshuis waar elke dag een half miljoen forenzen uit de voorsteden af en aankomen.

the subway

NEW YORK CITY een plek om lief te hebben, d’r is zoveel, er is zoveel, er is zoveel… Er is teveel om te vertellen, 10 dagen waren veel te kort. Ik maakte een boek en enkele exposities. De galerijen hierna een kleine impressie.

the moments


Je kunt hieronder ook de video bekijken die gemaakt is op TIMES SQUARE [4:11 min]