BOEKEN

RECENT

In februari 2024 verscheen het boek over de Heilige Week in Malaga. De Semana Santa vindt plaats in de week voorafgaande aan Pasen.

Neem een kijkje door op de foto te klikken.

In de laatste maanden van 2023 verschenen 3 nieuwe boeken over STEDEN.


HUIS & HABITAT

download het boek in lage resolutie

Van maart 2014 tot eind 2016 heb ik gewerkt aan het documentair project HUIS & HABITAT. Pieter is een kunstenaar die dicht bij de natuur leeft. Sinds het overlijden van zijn ouders, al jaren geleden, leeft hij als een kluizenaar. Elke dag komt WillyPeter naar de boerderij van Pieter om daar muziek te maken, te schilderen en zijn dromen in de natuur te verwezenlijken. Daar gaat het boek over dat in 2017 verscheen. Het boek is met 4 andere boeken uit 55 verschenen publicaties genomineerd voor het Beste Boek van de Achterhoek-Liemers. Met het juryrapport over Huis en Habitat was ik erg in mijn sas.

Huis & Habitat is verschenen op 4 februari 2017 en was in juni 2017 uitverkocht. Ook de tweede druk vanwege de nominatie voor het beste boek van Liemers en Achterhoek was snel weg. De totale oplage [450] is uitverkocht.

Het boek in lage resolutie kun je downloaden door op het boekecoon te klikken. Als je het boek kosteloos als een (afdrukbare) Pdf wilt hebben, kun je mij per mail een verzoek sturen.

Drukwerk Grafistart Lichtenvoorde, Vormgeving Elaine Jeanmaire, Uitgave in eigen beheer, ISBN 978-90-826220-0-3.

Zowel 1e als 2e druk zijn uitverkocht.

Neem eerst ook een kijkje op de pagina van Projecten Huis en Habitatself published books

Onderstaande boeken zijn in kleine oplage in eigen beheer gepubliceerd.

NEVER PUBLISHED … een kleine greep uit het boekje (2011). Kijken of scan de QR code.ONZE BUREN

‘onze buren’ in Antwerpen

De foto’s in het boek zijn geen ‘bewijs’ van verschillen tussen Belgen, Duitsers en ‘ons’ Nederlanders. Het is veel meer een boek over kleine en wat grotere dingen die ik opmerk, zie of waartoe ik me aangetrokken voel. Het zijn eigenlijk allemaal losse momenten en observaties van dagelijkse dingen. De rode draad is dan ook niet zozeer de plaats waar ik de foto’s gemaakt heb of de onderwerpen, maar veel meer dat ze vanuit ‘hetzelfde oog, hart en brein’ gemaakt zijn. Geschoten met de wijsvinger, niet met de middelvinger!

Het is de gemanipuleerde werkelijkheid die me aanspreekt, de werkelijkheid die door het moment en het kader net een tikkeltje anders is als het ‘echte leven’. Als fotograaf ben ik tegelijkertijd deelgenoot van zowel de echte als de gemanipuleerde wereld.

‘onze buren’ in Berlijn

Met de voorstelling van de gemanipuleerde wereld wil ik niemand uit de echte wereld tekort doen of in een verkeerd daglicht stellen. Dus elke overeenkomst met bestaande personen, gebeurtenissen, plaatsen of entiteiten berust op louter toeval. Mijn ‘fotografische wereld’ verhoudt zich slechts ten dele tot de bestaande werkelijkheid.


NLKIJK21 STRUINEN DOOR EIGEN LAND

‘Wie verre reizen doet kan veel verhalen’.

Reisfotografen zullen dit spreekwoord waarschijnlijk volmondig beamen. Überhaupt opent een nieuwe vreemde omgeving de ogen van veel mensen. Het is dé reden voor velen om op reis te gaan en kennis te maken met culturen, mensen, steden en landschappen die anders zijn dan waar men doorgaans in verkeert. Toch, als je later terug kijkt naar de foto’s die je gemaakt hebt, zit niet altijd de kracht van het beeld in het onbekende. Soms is het alledaagse al spannend genoeg om vast te leggen. Met kinderlijke ogen kijken naar iets wat je allang kent, is een manier om het nieuwe te ontdekken. Dat had ik me voorgenomen tijdens de zomermaanden tijdens dit coronajaar. Struinen door eigen land en met een fotografisch onbevangen blik kijken naar de mensen, situaties en objecten om me heen. Misschien zijn de foto’s daarom net even anders.
Verder wil ik er niet al teveel woorden aan vuil maken.
Zoals de fotograaf ELLIOTT ERWITT reeds zei: “het hele punt van het maken van foto’s is dat je dingen niet met woorden hoeft uit te leggen”.

Veel kijkplezier dus. Peter van Tuijl, januari 2022


We zijn WIE we zijn

Geïnspireerd op teksten en liedjes van Thé Lau, de in 2015 overleden leadzanger en tekstschrijver.

Hard Cover A5 226 pagina’s met zwart-wit foto’s.

Het boekje kan gekocht worden tijdens mijn exposities voor het bedrag van 10 euro.  Verzending (binnen Nederland voor 4,50 euro) is ook mogelijk. Stuur dan een mail info@fotopetervantuijl.nl


Geen rare dingen, hoogstens eigenaardig

een boekje met een vleugje humor ….IDEEËN over straatfotografie…?  

Snuffel in deze ideebox!

In deze IDEEBOX staan ideeën, voorbeelden en mogelijke uitwerkingen over het maken van foto’s op straat. Het is geen boek in de ware betekenis van het woord. Op elke spread in de box vind je een item over straatfotografie. Wellicht geeft het je wat inspiratie of denk je, verdikkeme dat kan ook nog wel op een andere manier. Veel plezier en succes ermee, vooral op straat!

Download de ideebox als een Pdf


Enkele andere boeken …..

Deze boeken waren te zien op de site van ISSUU.COM. Helaas heeft ISSUU de voorwaarden veranderd en kunnen niet alle boeken bekeken worden.

spirit, personality and a bit sensuality
love luxury – love things
i like people, streets and the moments

‘OVER STEDEN’

In 2018 was ik een aantal dagen, variërend van drie tot tien, in verschillende Europese steden om te fotograferen. In dit kijkboekje ga ik ‘in gesprek met de straat’.
Steeds meer, vooral jongere, mensen willen in de grote stad vertoeven. Er wordt voorspeld dat over een twintigtal jaren de wereldbevolking voor 70% in de grote(ere) steden te vinden is.
De hectiek van de stad en de diversiteit aan mensen zal alleen maar toenemen.

JAARBOEKEN

Sinds 2010 maak ik jaarlijks een boek met een overzicht van mijn werk van het jaar daarvoor. Het is met name een ‘bewaarboek’ voor mijzelf, familie en vrienden. Niet alles kan daarin een plekje krijgen, soms heb ik zelfs aan één jaarboek niet voldoende. Dat het een caleidoscoop aan foto’s oplevert vind ik niet erg.

Jaarboek 2020
Jaarboek 2019 deel I
Jaarboek 2019 deel II


ATHENS LOST IN TIME

hard cover / 112 pages full color /biotop paper 160 gsm / 210 x 297 mm ISBN 978-90-826220-2-7

Er zijn nog enkele boeken te koop voor € 22,– (exclusief verzendkosten)


Door te vertellen zie je de richting

Een patiënt met een multitrauma na een ernstig ongeval gaat doorgaans tijdens een lange revalidatie door een diep dal. Naast de lichamelijke letsels die soms (gedeeltelijke) invaliditeit kunnen veroorzaken, is het psychische leed niet te onderschatten. Lang niet ieder slachtoffer die lichamelijk geneest, lukt het om uit het psychisch dal te klimmen. Met soms grote gevolgen voor hemzelf, gezin, werk en sociale contacten.

Op verzoek van traumatoloog dr. Sjoerd van der Meer volgde journalist Leo Traas het verloop van het hele traject. Hij schreef op ingetogen wijze over: het ongeval, het verblijf in de ziekenhuizen, de revalidatie, de psychische gevolgen voor het gezin, de gesprekken bij de psycholoog en het herstel.

Fotograaf Peter van Tuijl vult het verhaal aan met schitterende en treffende foto’s. Hierdoor ontstaat een uniek en meeslepend beeld van de gevolgen en verwerking van een multitrauma.

Het boek is te bestellen bij Uitgeverij Hermans


Het grote AMPHION boek

Toenmalige Koningin Beatrix opent Amphion door het grote boek AMPHION 1968-2010 te openen.

Voor het Amphionboek maakte ik alle foto’s van de nieuwbouw en de optredens in het laatste jaar van de oude stadsschouwburg in Doetinchem. Een driejarig project waarvan hier enkele foto’s (at random) te zien zijn.


waar laat ik mijn boeken drukken

AAN TE BEVELEN

Mijn boeken in kleine oplage (tot ongeveer 40 exemplaren) laat ik drukken bij DRUKWERKNODIG.NL (voorheen RUSSELLPRINT).

BIJ EEN GROTERE OPLAGE

Dan kies ik al jaren voor GRAFISTAR (Lichtenvoorde) en voor IPSKAMP PRINTING. Grafistar is een professionele organisatie, betrouwbaar en het zijn vooral meedenkers. Er wordt in oplossingen gedacht. Voor oplagen van pakweg vanaf 200 kun je hier prima terecht!

Bij Ipskamp laat ik mijn werk ook graag maken. Persoonlijke benadering en bij oplagen die variëren van 40 tot pakweg 150 stuks, ook een favoriete drukker.