ik fotografeer mijn werkelijkheid …
… al vanaf mijn vroege jeugd. Omstreeks 1980 volgde ik een aantal workshops o.a. bij Marie Bot, Carl Uytterhaegen en Paul de Nooijer. In 1983 behaalde ik als vrijetijdsfotograaf het predicaat Bonds Meester Klasse met een collectie van twintig foto’s die zich het beste laten omschrijven als enigszins surrealistische uitwerkingen van alledaagse situaties.
Vanaf dat moment ontstond de wens nadrukkelijker seriematig bezig te zijn met een onderwerp of thematiek om daarmee meer diepgang te verkrijgen. Mijn voorkeur voor de sociaal-documentaire fotografie heeft vorm gevat juist in die periode. De klassieke meesters als William Klein en Henri Cartier Bresson waren mijn voorbeelden. Maar ook de in Europa minder bekende Mark Cohen (1943) had als ‘street-life’ fotograaf mijn bewondering. Met het werk van William Klein (1928) en Martin Parr (1952) voel ik een grote verwantschap daar waar het de enigszins scherpe kantjes of het schurende in hun foto’s betreft.
Ik maakte o.a. reportages in de Rupelstreek (1983-1985), in het voormalig mijngebied rondom Winterslag en Waterschei (1985-1987) en in verschillende delen van Hongarije (1983-1991). In 2007 nam ik als rector afscheid van het onderwijs en sindsdien ben ik dagelijks bezig als freelance fotograaf, docent fotografie, begeleider voor fotogroepen en vormgever. Ik beweeg me graag in de hoek van de (sociaal) documentaire fotografie, in projecten en documentaires en slenter graag door de straten van (doorgaans wat grotere) steden zowel in Nederland als daarbuiten. Vaak werk ik gedurende langere periode aan een specifiek project.
Ik maak fotografie in opdracht en ben regelmatig vormgever van boeken maar mijn vrij werk voert de boventoon.
Verder geef ik lezingen en workshops en begeleid fotoclubs en groepen fotografen onder andere in mentoraten. Ik ben beschikbaar als jurylid van regionale en landelijke wedstrijden.
Regelmatig exposeer ik mijn werk, zowel individueel als in groepsverband. In de afglopen jaren betrof dat o.a. in FOAM (Amsterdam), Huntenkunst (Doetinchem), Fotofestival Naarden, Galerie FOTO21 (Bredevoort), Galerie CREA (Hengelo), DRU-cultuurfabriek, Nederlands Fotomuseum Rotterdam en op Fotofestival BredaPhoto.
Mijn fotografievrienden tref ik in
- de Bondsmeesterklasse (BMK) landelijke gespreksgroep. Ik ben medecoördinator van deze groep.
- de Landelijke gespreksgroep Documentaire Fotografie
- het OOST GELDERS FOTOGRAFEN en KUNSTENAARS COLLECTIEF (OFKC), een groep van ongeveer 10 fotografen die vanuit verschillende disciplines en fotografische voorkeuren werken. De groep is gehuisvest in Café Schiller te Aalten.
- F10 een huiskamergroep die is samengesteld uit fotografen uit Nederland en België.
Naast het fotograferen schrijf ik in het magazine van de Fotobond IN BEELD
Ik ben persoonlijk lid van de Fotobond, centrum van de Nederlandse Vrijetijdsfotografie
Ik ben breed geörienteerd in de fotografie en bij begeleiding, coaching en jurering kan ik mijn eigen voorkeur in het uitoefenen van de fotografie goed buiten spel zetten!
Als je wat meer wilt weten over mijn kijk op het fenomeen straatfotografie lees dan een interview over straatfotografie