OVER

ik fotografeer mijn werkelijkheid

… al vanaf mijn vroege jeugd. Omstreeks 1980 volgde ik een aantal workshops o.a. bij Marie Bot, Carl Uytterhaegen en Paul de Nooijer. In 1983 behaalde ik als vrijetijdsfotograaf het predicaat Bonds Meester Klasse met een collectie van twintig foto’s die zich het beste laten omschrijven als enigszins surrealistische uitwerkingen van alledaagse situaties.

Vanaf dat moment ontstond de wens nadrukkelijker seriematig bezig te zijn met een onderwerp of thematiek om daarmee meer diepgang te verkrijgen. Mijn voorkeur voor de sociaal-documentaire fotografie heeft vorm gevat juist in die periode. De klassieke meesters als William Klein en Henri Cartier Bresson waren mijn voorbeelden. Maar ook de in Europa minder bekende Mark Cohen (1943) had als ‘street-life’ fotograaf mijn bewondering. Met het werk van William Klein (1928) en Martin Parr (1952) voel ik een grote verwantschap daar waar het de enigszins scherpe kantjes of het schurende in hun foto’s betreft.

Wat is de waarheid achter een foto ?

Ik maakte o.a. reportages in de Rupelstreek (1983-1985), in het voormalig mijngebied rondom Winterslag en Waterschei (1985-1987) en in verschillende delen van Hongarije (1983-1991). In 2007 nam ik als rector afscheid van het onderwijs en sindsdien ben ik dagelijks bezig als freelance fotograaf, docent fotografie, begeleider voor fotogroepen en vormgever. Ik beweeg me graag in de hoek van de (sociaal) documentaire fotografie, in projecten en documentaires en slenter graag door de straten van (doorgaans wat grotere) steden zowel in Nederland als daarbuiten. Vaak werk ik gedurende langere periode aan een specifiek project.

Ik maak fotografie in opdracht en ben regelmatig vormgever van boeken maar mijn vrij werk voert de boventoon.

Verder geef ik lezingen en workshops en begeleid fotoclubs en groepen fotografen onder andere in mentoraten. Ik ben beschikbaar als jurylid van regionale en landelijke wedstrijden.

De kardinaal ontmoet een jong gezin.

Regelmatig exposeer ik mijn werk, zowel individueel als in groepsverband. In de afglopen jaren betrof dat o.a. in FOAM (Amsterdam), Huntenkunst (Doetinchem), Fotofestival Naarden, Galerie FOTO21 (Bredevoort), Galerie CREA (Hengelo), DRU-cultuurfabriek, Nederlands Fotomuseum Rotterdam en op Fotofestival BredaPhoto.

Mijn fotografievrienden tref ik in

Naast het fotograferen schrijf ik in het magazine van de Fotobond IN BEELD

Ik ben persoonlijk lid van de Fotobond, centrum van de Nederlandse Vrijetijdsfotografie

Ik ben breed geörienteerd in de fotografie en bij begeleiding, coaching en jurering kan ik mijn eigen voorkeur in het uitoefenen van de fotografie goed buiten spel zetten!

Als je wat meer wilt weten over mijn kijk op het fenomeen straatfotografie lees dan een interview over straatfotografie