LEZINGEN

FOTOLEZEN | FOTO’S BESPREKEN

Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Lang niet in alle gevallen natuurlijk. Maar een foto laten zien, betekent doorgaans dat er over gepraat wordt. In de familie of met vrienden en kennissen gaat dat vaak heel anders dan in een fotogroep. Daar zijn de fotobesprekingen een belangrijke invulling van de jaaragenda. Wat is de betekenis van het beeld, wat wil de fotograaf me laten zien. Is er een verhaal of een emotie. Hoe kan ik de foto analyseren, zowel op de inhoud als op de fotografische aspecten. Over foto’s praten kun je leren. Deze cursus FOTOLEZEN duurt één avond. Eventueel een vervolgavond waarop we oefenen met de foto’s van je eigen club.

Er is ook een cursus van 4 avonden waarbij je leert hoe je in een fotoclub als forumleider kunt optreden bij het bespreken van foto’s.

SERIES IN DE FOTOGRAFIE

Kleine serie over de Rijnwijk aan de rand van Arnhem

Standaard lezing over series in de fotografie. Aan bod komen verschillende vormen van series met veel voorbeelden. Deze lezing kan een opstap zijn om aan een opdracht te gaan werken met meerdere foto’s die samen een bepaalde serie vormen. Om inzicht te krijgen in het seriematig werken is de interactieve lezing van één avond (2 1/2 uur) helemaal goed. Groepsgrootte tot maximaal 30 personen.

lezing series bij fotoclub ’t Spectrum in Rosmalen (2023) | foto Ina

Ook is het mogelijk om -in overleg- er een coaching traject van te maken met meerdere avonden waarbij de deelnemers zelf gaan werken aan een kleine serie. De groepsgrootte in dat geval is maximaal 10 en het aantal avonden 4 of 5.


STRAATFOTOGRAFIE

In deze lezing komen verschillende vormen van straatfotografie aan bod en we maken kennis met de verschillende technieken. Het is een lezing die ik in de afgelopen jaren heel vaak heb gegeven en die ‘hot’ genoemd kan worden. Je maakt kennis met een verscheidenheid aan straatfotografie van heel verschillende fotografen. Vaak hoor ik aan het eind van de avond de opmerking ‘die en die’ zijn fotografen waar ik zelf ook wel wat mee kan. Inspirerend en boeiende interactieve lezing.

Klik hier voor meer informatie en de programma onderdelen.

DOCUMENTAIRE FOTOGRAFIE

Binnen de Documentaire Fotografie [storytelling] willen we vooral verhalen vertellen. Grote en kleine verhalen over wat we in onze samenleving aantreffen. waarover we ons verwonderen of waarover we een mening hebben en ons willen uitspreken. Of gewoon omdat het ons raakt. Dat raken hoeft niet in grote thema’s te zitten. Over de buurt waar je woont, kun je bijvoorbeeld prima een verhaal vertellen. Het dagelijks leven dichtbij of veraf is voor ons, documentair gerichte fotografen, het werkveld.

In deze lezing geen appels voor citroenen …..

In deze lezing laat ik je kennis maken met verschillende aspecten van de documentaire fotografie. Er komen veel voorbeelden (fotografen en type documentaire fotografie) voorbij waarbij ik het belangrijk vind dat zowel je kennis als het enthousiasme vergroot worden.

Het boek over documentaire fotografie van mijn hand is gratis. Kijk op de desbetreffende pagina van deze website.


STROMINGEN

Avondvullende lezing over STROMINGEN in de fotografie. Geen droge wetenschappelijke verhandeling maar met veel voorbeelden en heldere schema’s. Op een gestructureerde manier worden stromingen met elkaar verbonden met een focus op de hedendaagse stromingen zonder daarbij de historische relevantie te vergeten. Bovendien gaan we ook aan de slag met jullie eigen foto’s en geven we die een plaatsje in de diversiteit van de fotografische stromingen.


INDELEN van FOTO’S

Een praktische werkavond met een club (aantal personen maximaal 30) waarbij we aan de hand van enkele modellen foto’s bespreken en gaan indelen. Aan bod komen de modellen van Barthes, Barret en Lemangny. Met veel voorbeelden en met jullie eigen foto’s uiteraard. Het gaat niet over goed of fout maar over de betekenis van de foto’s waarbij de modellen ons van dienst kunnen zijn.


LEZING OP MAAT

Mogelijk dat de club over een heel ander onderwerp of thema een lezing of workshop wil. Neem dan contact met op. Als ik er te weinig van weet, kan ik waarschijnlijk wel een advies geven om een andere deskundige te benaderen.

zowel rustig als agressief dansen komt in elke familie voor