HONGARIJE

Mag ik u fotograferen ?

kérem, hadd készítsek egy képet | mag ik alsjeblief een foto van u maken

Ook de korte versie was voldoende voor contact: hadd fénykép

In 2011 maakte ik het boekje met foto’s die gemaakt zijn in de periode 1983 -1991 in Hongarije. Ik was fan van de fotografie van de toen jonge fotograaf Hans van der Meer die vele maanden in het jaar doorbracht in Budapest waar hij straatfoto’s maakte. Veel van zijn foto’s brachten een glimlach op mijn gezicht, en ongetwijfeld op vele de gezichten van vele anderen. Het was een soort van road-trip-fotografie die ik zelf ook graag maakte.

Ik reisde vijf keer gedurende ongeveer vier weken door geheel Hongarije. De eerste keer was in 1983. Er was nauwelijks autoverkeer en als je al een verdwaalde auto tegenkwam was het meestal een Trabant. Voor een pak melk in de ABC winkel -een soort van supermarkt waar de peren en andere jenevers in overvloed te krijgen waren- kostte een pak melk enkele forinten. Als je geluk had bedierf de melk in de plastic zakken pas na enkele uren, maar het kwam ook veelvuldig voor dat het spul al veel eerder verzuurd was. Daar leerde je de eenvoud van het leven kennen, zowel op het platteland als in de grote steden. Een kleine tien jaar was alles anders. De welvaart van een deel van de bevolking zag je terug in de luxe artikelen in de winkels en de ‘nieuwe tweedehands’ auto’s in de binnenstad en de in aanbouw zijnde autostrada’s.

Het was een heerlijke tijd om te fotograferen niet in het minst door de openheid die de Hongaarse samenleving kenmerkte. Al snel had ik door dat ik niet de hele deftige aanspreekvorm nodig had -waarover ik in mijn uitspraak ook regelmatig struikelde -maar dat het hadd fénykép al voldoende was voor de toestemming.

Blader door de kleine selectie foto’s hieronder.